
Dl. Claudiu Crețu, directorul general al ELCEN, a susținut în repetate rânduri importanța modernizării și eficientizării sistemului de încălzire centralizată din București.
Speaker în cadrul workshop-ului SET HEAT, organizat astăzi de C.M. Termoenergetica București cu privire la proiectul european „Sprijinirea tranziției energetice și a decarbonizării în sectorul încălzirii centralizate”, directorul general al ELCEN a subliniat încă o dată faptul ca sistemul centralizat are viitor, cu condiția realizării investițiilor strategice și coerente.
Dl Claudiu Crețu a subliniat că dacă se fac investiții corecte și bine direcționate, încălzirea centralizată poate deveni o soluție modernă și de viitor pentru București.
În acest sens, a reamintit de proiectele de investiții ale ELCEN în 3 CET-uri noi cu finanțare europeană nerambursabilă de 362 milioane de euro, provenind din Fondul pentru Modernizare. Totodată, a semnalat din nou că deși au fost obținute fonduri europene pentru aceste proiecte, realizarea lor depinde de asigurarea cofinanțării. De aceea, este imperativ ca Primăria Municipiului București sa găsească o soluție rapidă pentru achitarea datoriilor Termoenergetica către ELCEN.
De asemenea, dl Claudiu Crețu a precizat ca modernizarea CET-urilor ELCEN împreună cu reabilitare rețelelor de termoficare din București sunt esențiale pentru viitorul sistemului de încălzire centralizată. Aceste doua componente trebuie sa fie corelate, deoarece modernizarea unui singur element fără cealaltă nu va duce la eficiența dorita.
În contextul tematicii workshop-ului de astăzi, directorul general al ELCEN a menționat ca în alte capitale europene, precum Copenhaga, Viena sau Stockholm, sistemele centralizate sunt deja modernizate, iar Bucureștiul poate urma un model similar.
În aceeași linie, dl Lars Hummelmose, director general al Danish Board of District Heating, a menționat in cadrul workshop-ului, că sistemul de încălzire centralizată din Danemarca are o tradiție de peste 100 de ani și a devenit în timp unul dintre cele mai eficiente și sustenabile din lume. Evoluția sa a fost marcata de politici publice clare, investiții strategice și o tranzitie treptată spre surse de energie regenerabilă.
Concluzia discuțiilor de astăzi: mobilizarea tuturor stakeholderilor din sectorul încălzirii centralizate pentru activități de planificare axate pe dezvoltare strategică și modernizare, reconfigurarea sistemelor de încălzire centralizată, luând în considerare toate resursele existente, printre care și sursele de căldură regenerabile și reziduale și crearea unor ecosisteme locale durabile.
Despre LIFE SET HEAT:
SET HEAT este un proiect european finanțat prin Programul pentru Mediu și Acțiune Climatică-Subprogramul LIFE tranziție la energie curată.
Proiectul este coordonat de Universitatea Tehnologică Sileziană din Gliwice și reunește un consorțiu format din 12 parteneri din 5 țări: Croația, Lituania, Danemarca, Polonia și România.
Durata proiectului este de 36 luni, din octombrie 2023 până în septembrie 2026.
Scopul proiectului vizează accelerarea tranziției energetice și a decarbonizării în sectorul încălzirii centralizate din patru tari est-europene: Polonia, România, Lituania și Croația.