‼️ Un nou semnal de alarmă: Termoenergetica, datorie uriașă la ELCEN.
❗️ 1 miliard de lei datoria Primăriei Municipiului București-Termoenergetica către ELCEN în acest moment.
❗️ Primăria Municipiului București nu plătește subvenția de câteva luni.
❗️Blocare investiții, risc de faliment, pierdere fonduri europene de sute de milioane de euro.
❗️Afectarea întregului sistem de termoficare.
》În 2020, datoria PMB-Termoenergetica către ELCEN era de aprox 250 milioane lei. În ultimii 4 ani, datoria a ajuns la 1 miliard de lei. În acest moment, datoria PMB în contul subvenției neplătite se ridică la 555 mil lei, restul de aprox 450 mil fiind pierderi neacoperite.
》”Am scos Primăria din faliment” . În martie anul trecut, Primarul General susținea public că prin măsurile pe care le-a implementat, PMB a ajuns la o situație financiară stabilă, iar datoriile curente sunt zero. Totuși, datoriile PMB-Termoenergetica către ELCEN au continuat să crească ajungând astăzi la valoarea uriașă de 1 miliard de lei.
👉Claudiu Crețu, Director General ELCEN: “Vara trecută, am tras un semnal de alarmă cu privire la situaţia financiară şi la acel moment. Ca întotdeauna, Primăria Capitalei a plătit o parte din datorie, de 300 de milioane de lei, care a ajuns la ELCEN, cu promisiunea că se va face un audit pentru restul de pierderi şi că se va ajunge la o normalitate. Din septembrie până în mai sunt nouă luni… Nu am văzut acel audit şi, din câte ştiu, nici măcar nu s-a demarat. Deci, miliardul ăsta înseamnă aproximativ 500 de milioane pierderi din anii precedenţi, iar 555 de milioane ca datorie curentă, subvenţie a Primăriei Capitalei pentru Termoenergetica. Acum trei luni situaţia subvenţiei Primăriei era la zero şi, când am fost întrebat care este situaţia cu privire la subvenţie, am spus clar că este zero în acel moment. În ultimele trei luni, Primăria nu a mai plătit subvenţie. Sunt 555 de milioane de lei datoria Primăriei Capitalei către Termoenergetica, pentru subvenţie. De ce Primăria Capitalei nu îşi plăteşte obligaţiile asumate? În acest moment, ELCEN funcţionează şi livrează agent termic fără să ştie dacă şi când vom încasa aceşti bani. Deci, situaţie este cruntă, pentru că luna viitoare se va lansa Ghidul pe fonduri europene pentru CET-uri noi. Avem proiecte pregătite, avem studii de fezabilitate pregătite. Ce credibilitate avem în faţa finanţatorilor când noi nu avem o situaţie financiară stabilă ? Cu toţii am crezut, anul trecut, în septembrie, când s-au plătit cele 400 de milioane, că nu va fi o problemă şi că se va ajunge cu plăţile la zi. Aceasta a fost promisiunea primarului general”.
🔺️Concluzie:
1.situația actuală arată că se perpetuează un model de management defectuos. Să cumperi marfă fără să o plătești mergând pe premiza ca trebuie asigurată continuitatea serviciului este o strategie care adâncește și mai mult problemele deja grave ale sistemului, iar cei care suferă sunt locuitorii capitalei ce plătesc la timp facturile și celelalte instituții racordate la rețea.
2.Blocarea financiară a ELCEN ar putea pune în pericol orice proiect de modernizare/retehnologizare. În condiții anterioare similare, determinate de neplata sau plata cu mari întârzieri a subvenției de către PMB, datoriile acumulate de RADET către ELCEN de-a lungul anilor au împiedicat orice investiții majore în grupuri energetice noi, moderne în cadrul ELCEN și au determinat întrarea în insolvență a ELCEN în 2016.
3.Fuziunea Elcen-Termoenergetica menită sa implementeze in mod eficient sistemul de incalzire centralizata in București ar putea fi afectată de datoria municipalității către ELCEN si de lipsa de acțiune a PMB. Guvernul pune clar condiții în Memorandumul aprobat la începutul acestui an care stabilește fuziunea ELCEN-Termoenergetica: plata integrală a datoriilor curente; nu e vorba de datoria istorică Radet.
🔺️Soluția:
●Primăria Municipiului București trebuie să-și asume responsabilitatea pentru asigurarea continuității prestării serviciului public de furnizare a apei calde si caldurii către locuitorii bucuresteni onorandu-si obligatiile de plata.
●Realizarea auditului energetic anunțat de PMB, plata datoriilor către ELCEN, realizarea fuziunii ELCEN-Termoenergetica.
Fuziunea Elcen-Termoenergetica este o soluție extrem de benefica pentru termoficarea din București. O companie nouă, viabilă care să integreze atât producătorul, cât si distribuitorul, va putea pune in practica o strategie unitară de investiții și de dezvoltare care să vizeze creșterea eficientei la nivelul întregului sistem, pentru că degeaba se modernizează CET-urile, dacă țevile de termoficare râmân găurite, iar apă fierbinte se pierde în pământ, în loc sa ajungă în casele oamenilor. Creșterea eficienței la nivelul întregului sistem înseamnă reducerea costurilor și facturi mai mici la întreținere.
》ELCEN a ieșit din insolvență în februarie 2023. A dovedit că poate fi viabilă din punct de vedere economic și ar putea funcționa în condiții de performanță. Compania are pregatite proiecte de investiții in centrale noi si face toate eforturile pentru modernizare/eficientizare.
Sistemul de termoficare din București are 2 piloni: ambii trebuie sa fie sănătoși și viabili din punct de vedere tehnic, economic și financiar.
E nevoie de colaborare, implicare si înțelepciune din partea tuturor părților implicate în bunul mers al acestui sistem. Orice tergiversare sau lipsa de actiune se repercuteaza asupra locuitorilor bucureșteni.
Publicat la mai 10, 2024
Postat in
Evenimente