Exercițiul Cyber Europe 2024 a propus un scenariu fictiv în care a fost simulat un atac cibernetic în masă ce a vizat entitățile din sectorul energiei de pe întreg teritoriul UE, scrie Directoratul Național de Securitate Cibernetică.
Scopul exercițiului a fost testarea mecanismelor naționale și europene de răspuns la astfel de incidente, implicând atât companii private din acest sector, precum și autoritățile naționale relevante.
Exercițiul organizat de către Agenția Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică (ENISA) este unul dintre cele mai mari astfel de evenimente organizate în Europa.
In cazul României, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), alături de Ministerul Energiei și numeroși experți din partea companiilor din sectorul energetic – ENGIE România, DELGAZ Grid, DEPOGAZ, CONPET, Nuclearelectrica și ELCEN – au lucrat la gestionarea scenariilor propuse de către ENISA, atât la nivel tehnic, la nivelul comunicării de criză, cât și la nivel decizional.
Exercițiul a fost o oportunitate de a simula interacțiunea la nivel național în formatul Centrului Național de Gestionare a Crizelor de Securitate Cibernetică, din care fac parte mai multe autorități cu competențe în domeniul securității cibernetice și gestionarea situațiilor de criză la nivel național.
Publicat la iunie 25, 2024
Postat in
Evenimente