Sistemul centralizat, singura soluție, în București, dar trebuie modernizat!

Sistemul centralizat de încălzire reprezintă singura soluție viabilă, pentru București, atât din punctul de vedere al folosirii cu maximum de eficiență, prin cogenerare, a resurselor naturale, precum gazul, cât și din punctul de vedere al reducerii poluării aerului.

Acest sistem centralizat, va îngloba, însă, și energie verde din resurse regenerabile, precum energia geo-termală…
Investițiile necesare, în acest sens vor beneficia de finanțare din fonduri europene nerambursabile.

Claudiu Crețu (ELCEN): „Acest viitor trebuie să îl privim cu optimism. Astăzi, avem această ședință de proiect european, în care Bucureștiul, împreună cu alte patru orașe europene, prin fonduri europene, este parte a unui studiu prin care vom avea soluții inteligente de tranziție la energie regenerabilă.
Cu alte cuvinte, cum facem un aer cât mai curat în București? Cum facem să ardem cât mai puțin gaz? Cum facem să utilizăm energiile regenerabile – geo-termal, stocare de energie, hidrogen, astfel încât să avem o energie cât mai ieftină, în București, și cât mai verde? Acesta este obiectivul.
În acest moment, este important să fie cooperare, să fie cât mai mult dialog. Toate părțile, toate autoritățile să își facă treaba. Primăria Capitalei să își țină promisiunea de a acoperi pierderile, pentru că absorbția de fonduri europene înseamă să ai și sănătate financiară”.

Reporter: „Dar rămânem la sistem centralizat de încălzire”?

Claudiu Crețu: „Absolut! Toate studiile europene, toate regulile europene arată că aceasta este calea cea bună. Toate finanțările vin, în acest sens, pentru că centralele de apartament – am văzut cu toții, din 2030, din 2040, chiar vor fi interzise.
Deci, este important să avem un aer cât mai curat și soluții verzi, în București.
Se fac cu multă muncă, cu investiții, dar, aici, vorbim de investiții pentru 20-30 de ani”.

Citește mai mult pe bucurestifm

Publicat la aprilie 9, 2024
Postat in
Știri
Cel mai mare producător de energie termică din România