Joi, 11 aprilie, deputații europeni au adoptat planuri ce vor facilita introducerea pe piață a gazelor din surse regenerabile și cu emisii scăzute de dioxid de carbon, inclusiv a hidrogenului.

Noua directivă și noul regulament privind piețele gazelor și hidrogenului vizează decarbonizarea sectorului energetic al UE, consolidând producția și integrarea gazelor din surse regenerabile și a hidrogenului.

Aceste măsuri sunt menite să asigure aprovizionarea cu energie, perturbată de tensiunile geopolitice, în special de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, și să abordeze schimbările climatice. În negocierile cu Consiliul privind directiva, deputații s-au concentrat pe asigurarea unor dispoziții privind transparența, drepturile consumatorilor și sprijinul pentru persoanele expuse riscului de sărăcie energetică. Plenul a adoptat directiva cu 425 voturi pentru, 64 împotrivă și 100 de abțineri.

Raportorul pentru regulament, Jerzy Buzek (PPE, Polonia), a declarat: „Noul regulament va transforma actuala piață a energiei într-una bazată în principal pe două surse – energia electrică verde și gazele verzi. Acesta este un pas uriaș în direcția îndeplinirii obiectivelor ambițioase ale UE în materie de climă și a sporirii competitivității UE pe piețele mondiale. Am introdus o opțiune legală pentru țările UE de a opri importul de gaze din Rusia în cazul în care există o amenințare la adresa securității, ceea ce le oferă un instrument de eliminare treptată a dependenței noastre de un monopol periculos.”

Citeste mai mult pe Financial Intelligence

Publicat la aprilie 12, 2024
Postat in
Știri
Cel mai mare producător de energie termică din România