În condițiile în care plafoanele la electricitate și gazele naturale nu mai au nicio legătură cu realitatea din piață, așa cum HotNews.ro a demonstrat în nenumărate rânduri, Ministerul Energiei a pus în dezbatere publică un proiect de modificare a OUG 27/2022 privind schema de subvenționare a prețurilor. La o primă vedere, în ceea ce privește plafoanele, sunt făcute modificări în sensul reducerii lor. Pe de altă parte, este prelungită perioada de aplicare a schemei de plafonare-compensare, ceea ce înseamnă pe scurt: subvenții mai mici, dar aplicate pe o perioadă mai lungă la operatorii de pe piața energiei.

  • Unele dintre noile prevederi legislative privind piața energiei electrice și gazelor vor fi aplicate de la 1 aprilie 2024.
  • HotNews.ro a anunțat încă de la finalul lunii ianuarie că sunt în analiză câteva opțiuni de modificare a OUG 27/2022 privind schema de plafonare – compensare, în condițiile în care nivelurile actuale de plafonare sunt prea ridicate pentru cât de mult au scăzut prețurile pe piața electricității și gazelor.

Cum este redusă taxa pe soare și cum sunt reduse plafoanele la producătorii de electricitate și gaze

Câteva modificări esențiale:

  • Vor fi abrogate prevederile Ordonanței 163/2022 privind introducere așa-zisei “taxe pe soare”.
  • A fost introdusă obligația furnizorului de a defalca prețul final pe aceleași componente în oferta de furnizare, în contractul de furnizare și în prețul final facturat clientului final, în concordanță cu prevederile europene privind statisticile europene. Acestea se referă la prețurile la gaze naturale și energie electrică, potrivit cărora prețul practicat în cazul clienților finali pe tranșă de consum este suma celor trei componente principale: componenta referitoare la energie și la furnizare, componenta referitoare la sistem/rețea (de transport și distribuție) și componenta care cuprinde impozitele, comisioanele, taxele și tarifele.
  • Este propusă scăderea prețului gazelor naturale pe care producătorii au obligația să le livreze, începând cu data de 1 aprilie 2024, furnizorilor clienților casnici și CET-urilor de la 150 lei/MWh la 120 lei/MWh.
  • De asemenea, având în vedere scăderea prețurilor pe piețele de energie electrică, va fi redus plafonul pentru care se plătește taxa de solidaritate de către producătorii de energie electrică la 400 de lei/MWh în vederea asigurării sursei financiare necesare susținerii schemei de sprijin.
  • Va fi redusă și valoarea de tranzacționare prin Mecanismul de achiziție centralizată (MACCE) de la valoarea de 450 de lei/MWh la 400 de lei/MWh.
  • Este redusă perioada de aplicare a MACCE de la data de 31 martie 2025 la data de 31 martie 2024, participarea voluntară la acest mecanism începând cu data de 1 aprilie 2024, precum și posibilitatea tuturor producătorilor de energie electrică de a participa în mod voluntar la acest mecanism. În opinia Ministerului Energiei, este o încercare de reluare a tranzacțiilor pe baza mecanismelor concurențiale. În acest moment, piața este aproape complet blocată din cauza reglementării prețurilor pe întreaga linie, de la producător la furnizor.
  • Este propusă creșterea marjei de la 2% la 10% “în vederea stimulării reluării cumpărării și vânzării pe piața angro”

Citește mai mult pe Hotnews.ro

Publicat la martie 16, 2024
Postat in
Știri