Din anul 2027, moment de la care, odată cu debutul producției din zăcământul offshore Neptun Deep, România va fi cel mai mare producător de gaze din UE, toți consumatorii de gaze din țară, inclusiv populația, vor plăti o taxă de carbon pentru utilizarea gazelor, care va fi inclusă în preț. Dacă s-ar plăti acum, factura la gaze a populației ar crește cu cel puțin 20%.

Noua directivă a Comisiei Europene va impune furnizorilor de gaze din România să includă în prețul gazelor vîndute clienților casnici taxa de carbon, începând din 2027, a spus Florentina Manea, director general la compania de consultanță  Carbon&Energy Management, și a prezentat și câteva calcule.

Directiva ETS II (Emission Trading System) va extinde obligativitatea plății certificatelor de carbon și pentru unele domenii care nu sunt acum incluse, iar cele mai importante sunt consumul de gaze al clădirilor, inclusiv cele rezidențiale, și transportul rutier, a explicat Manea la un eveniment organizat de Asociația Furnizorilor de Energie in România.

Ea a explicat că, de la începutul anului 2027, furnizorii de gaze naturale vor fi obligați să includă în prețul gazelor livrate inclusiv populației taxa de carbon și a prezentat și un calcul pe baza nivelului actual al certificatului de carbon.

“Gazul natural este principalul combustibil care intră sub incidența ETS II, la care se adaugă combustibilii utilizați în transportul rutier: benzina, motorina, GPL. Prețul gazului natural furnizat către populație sau către alte sectoare industriale și costul benzinei și motorinei vor avea înglobate și prețul certificatelor de CO2, fapt care va determina o creștere a acestora începând cu anul 2027”, Florentina Manea –  Carbon&Energy Management

Citește mai mult pe E-nergia.ro

Publicat la martie 19, 2024
Postat in
Știri