ELCEN a participat joi, 4 aprilie, la conferința de deschidere a SCIA – SMART CITY INDUSTRY AWARDS – ediția 8. Acesta este mai mult decât un simplu eveniment; este un catalizator pentru schimbare, o fereastră spre viitorul în care orașele devin spații inteligente, eficiente și, mai ales, centrate pe nevoile cetățenilor. De la gestionarea avansată a traficului și soluții de mobilitate eco-friendly, până la digitalizarea serviciilor publice și implementarea infrastructurilor verzi, SCIA pune bazele unei noi ere în urbanismul românesc.

Dl. Claudiu Crețu, Director General al ELCEN, a vorbit la Gala SCIA despre potențialul sectorului încălzire centralizată în domeniul Smart City, alături de Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, și alți reprezentanți ai mediului public și mediului privat.

Claudiu Crețu:
“București, din păcate, a rămas foarte mult în urmă din perspectiva energiei ca infrastructură.
Situația în 2024 înseamnă două CET-uri din 1964-67, deci energie ineficientă, rețeaua de termoficare e în situație de criză… până vom reuși sa modernizăm atât rețeaua, cât și CET-urile.
Unde suntem acum? Azi suntem în situația în care există posibilitatea de finanțare – Fondul de Modernizare. Avem proiectele pregătite. Anul 2024 este anul în care depunem aceste proiecte pentru a putea fi finanțate și pentru a putea fi puse în funcțiune în următorii 3-4 ani, maxim 5 ani, pentru că știm că din 2030 nu se mai finanțează gaz în Uniunea Europeană.
Avem proiecte de investiții în CET-uri noi, hydrogen ready, care vor fi flexibile. Este foarte important din perspectiva Sistemului Energetic Național pentru că energia verde intermitentă înseamnă dezechilibre și e nevoie de echilibrare. Vom avea stocare de energie pe amplasamentul fiecărui CET pentru că ne interesează inclusiv sa fie locul unde autobuzele și microbuzele electrice sa se încarce la capăt de rețea. E nevoie de cooperare.
Lucrăm împreună cu Departamentul pentru Energie din SUA pentru un studiu privind folosirea energiei geotermale. Resursa există și putem acționa mai departe.
Un alt subiect important: biomasa, soluții inteligente energetic privind deșeurile”
Publicat la aprilie 4, 2024
Postat in
Evenimente